A dohánytermékek fejlesztése

Mindent a dohányról

Füst, kátrány, nikotin és szénmonoxid
A világ számos országában feltüntetik a cigarettadobozokon, hogy hány milligramm kátrányt és nikotint tartalmaz egy-egy szál cigaretta. Több országban, így Magyarországon is, feltüntetik a szénmonoxid (CO) értékét is. Ezek az értékek a cigarettadohány összetételétől és a cigaretta dizájntól egyaránt függenek. Jogszabályi előírás cigaretta termékek esetében, hogy a kátrány, nikotin és szénmonoxid tartalmat - melyek határértéke kötelezően előírt - a hatóságoknak be kell jelenteni, illetve fel kell tüntetni a termékek csomagolásán.

Mi a dohányfüst?
A dohányfüst rendkívül komplex keverék, amely legalább 4000 olyan ismert alkotóelemből áll, amelyeket vagy a dohány tartalmaz, vagy a dohánytermék égése során keletkeznek.

Mi a kátrány?
A kátrány nincs jelen a dohányban, hanem a dohány égése során keletkezik. Definíciója szerint a kátrány a laboratóriumban meghatározott feltételek mellett, a szűrő felületre gyűjtött füst egy része.

Mi a nikotin?
A nikotin a dohánynövényben fordul elő természetes formában, amely a dohányfüst részévé válik. Ez más növényekben is megtalálható, noha sokkal kisebb mennyiségben, mint a dohányban.

Mi a szénmonoxid?
A szénmonoxid olyan gáz, amely szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkezik.

Hogyan mérik a kátrány, nikotin és szénmonoxid tartalmat?
Erre a célra laboratóriumi elszívató gépet használnak, amely nemzetközileg elfogadott szabvány szerint úgymond "elszívja" a cigarettákat. A cigarettafüst sok parányi részecskét tartalmaz, amelyeket egy szűrő felületre gyűjtenek, míg a gázok áthaladnak a szűrőn, és lehetővé teszik a szénmonoxid külön mérését. Megmérik a szűrő felületen visszamaradó anyagot, amely tartalmaz nikotint és vizet is. Ezután a nikotint és a vizet extrahálják és megmérik. A cigarettadobozon feltüntetendő kátrány értékét úgy számítják ki, hogy az eredetileg a szűrő-felületre gyűjtött anyag mennyiségéből levonják a nikotin és a víz mennyiségét.

Adalékok

Különböző okokból esetenként adalékanyagokat adnak a dohánytermékekhez a gyártás során. A jellemzően élelmiszereknél használt ízesítőket és más összetevőket egyes márkáknál egyedi ízük vagy aromájuk kialakításához alkalmazzák. Nem használunk azonban semmiféle olyan anyagot, amely megnehezítené a felnőttek számára a dohányzásról való leszokást, vagy amely a dohányzást vonzóvá tenné a gyermekek számára.

Az adalék kifejezés vonatkozik azokra az egyéb, nem dohány-jellegű anyagokra is, amelyeket a cigaretta gyártásához használnak. Ezek közé tartozik a cigarettapapír, a cigarettapapír ragasztó és a festék, amelyet a mandzsettapapír színezésére használnak.

Irányelveink szerint minden adalékanyag megfelelőségét és alkalmazhatóságát még a felhasználás előtt meghatározzuk. Megfelelő eljárásokkal biztosítjuk, hogy csak nemzetközileg elfogadott adalékokat használjunk termékeink gyártása során.

Több kormány szabályozza, hogy milyen adalékokat lehet használni a dohánytermékek előállításánál, és mi teljes mértékben megfelelünk ezeknek a szabályoknak. Szigorúan betartjuk a nemzetközileg elfogadott előírásokat még azokban az országokban is, ahol nincsenek ilyen szabályok.

Kutatás

Jelenleg folyó tudományos programjaink célja, hogy bővítsük ismereteinket a dohányról és a dohányzásról. Ezt annak érdekében tesszük, hogy olyan termékeket fejlesszünk ki, amelyek megfelelnek a fogyasztók jövőbeli igényeinek és elvárásainak, valamint a szabályozási követelményeknek. A programok lehetővé teszik számunkra, hogy jobban megismerjük a dohányfüst alkotó elemeinek és biológiai aktivitásának meghatározását.

Kutatásaink főbb területei:
- dohány adalékanyagok - beleértve az információ biztosítását
- dohányelemzés
- dohányfüst elemzés

Laboratóriumi kutatásaink eredményét megvitatjuk az állami közegészségügyi testületekkel, a szabályozó hatóságokkal és más intézményekkel, ill. tudósokkal. Ezen túlmenően figyelemmel kísérjük és értékeljük a tudományos kutatásokat, és gondosan mérlegeljük azt, hogy miként tudnánk felhasználni az újításokat saját termékeinknél.

Biztonság

Véleményünk szerint senki sem tekintheti a cigarettát biztonságos terméknek. Eddig még egyetlen kormányzati szerv vagy-, hatóság sem állított fel olyan kritériumokat, amelyek szerint egyes cigaretták kevésbé lennének kockázatosak, mint a másikak. Az illetékes hatóságoknak olyan objektív kritériumokat és kvantitatív teszteket kellene megállapítaniuk, amelyek segítségével megítélhető lenne az, hogy mely termék hordoz potenciálisan csökkentett kockázatot.

Szükség van a kormányzati szervek és a dohányipar szakértői közötti párbeszédre, hogy meghatározzák a fentiekben említett objektív kritériumokat és kvantitatív teszteket, majd a megállapodás eredményéről tájékoztatni kell a fogyasztókat is.

Úgy véljük, csak ezen kritériumok bevezetése után leszünk képesek összpontosítani erőfeszítéseinket a termékek következő generációjának kifejlesztésére, és forgalmazására a dohányzó közönség körében.

Mi továbbra is törekszünk a párbeszéd fenntartására ebben a témakörben.